12 Aralık 2022 - Pazartesi

Bunca iletişim teknolojisi içinde, iletişemiyoruz!!!???...

Zaman iletişim devri gibi gözükse de aslında tam tersi olduğunu bir çoğumuz fark ediyoruz. İletişim karşılıklı anlamak ise birbirini insanların, ben çok kötüye

Yazar - Emir Baskın
Okuma Süresi: 5 dk.
Emir Baskın

Emir Baskın

emirbaskin@gmail.com -
Google News
Her nekadar elimde telefon ile geziyor gibi dursamda, 6 saat uyuyor, 10 saat calışıyor (bazen 19 saat) geriye kalan zamanda oğlumla ilgileniyor, sosyalleşiyor ve aile olmaya çalışıyorum. (sohbet, yemek, film izlemek, yürüyüş, ders çalışmak vb.) gibi ki her günün deviniminde değişkenler olsa da yaklaşık olarak aynıdır, demek ki televizyon izlemek, telefonla konuşmak ya da bilgisayar başında zaman öldürmek gibi kavramları tüm gün yapılıyormuş gibi değerlendiremezsiniz. Tabii istisnalar kaideyi bozmaz. Yaptığım her işi yapabilecek başka yardımcılar olmadığı sürece gerçektir bu sunduğum hesaplar. 
 
İşte bu nedenle en çok iletişememe mağduriyeti yaşayanlar benim gibiler. Hayatın her türlü duygusunu uçlarda yaşamayı seven ben, üzüldüğüm bir olay karşısında sessizliğimi ve yalnızlığımı korumak isterken destursuzca çalan telefona ya da gelen mesaja cevap vermeme hakkım olmalı. Lakin duygumu paylaşmak istemiyor olabilirim ya da mesajla iletmek istediğim duyguyu tam olarak ifade edemeyebilirim. Yüz yüze olmadığın için her iki şekilde de dakikalarca yaşaman gereken yoğun duygunu bir kenara bırakıp karşı taraftaki iletişemediğin kişiye durum bildirimi yaparak geçirdiğin zaman tamamen boşadır. Ben bugüne kadar kimseyi "Bana geri dönmedin" diye tekrar aramadım çünkü mutlaka bir nedeni vardır ve önemlidir diye düşündüm. Eğer benim vereceğim bilgi çok önemli ise ulaşamadığım kişiye ulaşmak için ben çaba gösteririm, karşı taraftan beklemem. Bu tip olaylar kolay çözülebilir ama bazı durumlar var ki ne işin içinden çıkılır ne de çıkmak için çabalanır.
 
Farz-ı misal güzel olmasını gönülden dilediğin bir gün karmaşayla başladı. Tüm günü dışarıda, resmi kurum ve kuruluşlarda stres biriktirip sabırlı taklidi yapıp cinnet geçirerek geçirdin, Günün belirli bir bölümünde kuruyan dilini damağını ıslatmak için bir kafeteryada oturdun ve o canavarı cebinden çıkarıp umarsızca yer bildirimi yaptın. Kafeteryada kendine ayırdığın ve sadece kafanı toparlamak için geçirdiğin onbeş dakikanın hesabını bu kadar aptalca ve ağır ödeyebileceğini hiç düşünmedin. Gün içinde seni aradığında bankada sıra beklerken açmadığın sevgili arkadaşına akşam veya bir gün sonra yapacağın hiç bir açıklama yeterli olmayıp ancak kaos yaratacaktır. Çünkü karşıdaki insan tüm güne değil sadece sizin yer bildirimi yaptığınız kafeteryadaki on beş dakikaya odaklanacaktır. Ve bencilce hayatınızdaki tek önemli şeymiş gibi tavır yapıp söylevleriyle canınızı sıkacaktır. Şimdi bu  arkadaşlarınızdan en az beş tane olduğunu düşünün :D :D :D İLETİŞEMİYORUZ. 
 
Kitle iletişim araçlarıyla birbirimizin hayatlarına destursuzca giriyoruz ve paranoyak bir yaşama giriş yapıyoruz.
 
-Neredesin canım?
-bankada
-hımmm aç kamerayı bakıcam...
 
Çıldırmamak içten değil. Sevgili bencil insanlar , bireylerin hayatları vardır ve sorumlu tutuldukları genel toplum kuralları dışında sadece aileleri için açıklayıcı derecede sorumlu tutulabilirler. Kolay ve hızlı iletişim çabuk yakınlaşmalara ve hızlı yanılgılara sebep oluyor. Telefonda, internette vakit geçirmek bir insanla arkadaşlık etmek değildir, yaşam kitle iletişim araçlarından da ibaret değildir. Yaşam görüp dokunabildiğin, kokusunu alıp tüketirken hissedebildiğin duyguların gözden göze geçtiği bir kavramdır. Daha açıklayıcı şöyle söyleyeyim.
 
- Bak kardeş senin telefonuna cevap vermeyen kişinin kendine ait kocaman dopdolu bir hayatı var ve sen tek bir telefonuna cevap vermedi diye bencilce kendini aradığın kişinin odak noktasına koyamazsın. "Acaba benim telefonumu niye açmadı?", "Mesajıma niye cevap vermedi?", "Ben bir şey mi yaptım?", "Tavrı bana mı?" gibi BENcilce yorumlar gereksiz ve saçmadır. Dünyanın merkezi değilsiniz hem de hiç kimse için...
 
Kendi hayatınızı yaşayın ve iletişimde kalın :*
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732