14 Şubat 2021 - Pazar

BUZ ADAM ÖTZİ KİMDİR?

Yazar - Yazar Canda Kalemoğlu
Okuma Süresi: 2 dk.
Yazar Canda Kalemoğlu

Yazar Canda Kalemoğlu

candanas423@gmail.com -
Google News

Haydi gelin Buz Adam Ötzi ile tanışalım. 1991 yılında Alp Dağlarında yürüyüşe çıkan iki Alman turist tarafından Ötzi bulundu. Bu turistler 1. Dünya Savaşı’ndan kalan bir ceset zannettiler fakat bilim insanlarının araştırması sonucu tam 5300 yıl önce öldüğü tespit edildi. Bu tarih arkeoloji dünyasına damga vurdu.

Ötzi’ nin bu kadar önem taşımasının nedeni günümüze ulaşan en eski mumyalardan biri olmasıydı . Diğer mumyalara fark atmasının nedeni ise Ötzi’nin hiçbir müdahalede bulunmadan kıyafetleriyle, aletleriyle, iç organlarıyla hatta bağırsaklarındaki besin atıklarıyla buzların arasında kendiliğinden mumyalanmış halde bulunması oldu.

Diğer mumyalar iç organları çıkartılıp ve cesete müdahale edilip ancak korunup günümüze ulaşabilmişlerdir fakat Ötzi’ de böyle bir durum yok. Bağırsaklarında ki besin atıkları sayesinde Ötzi’ nin son akşam yemeğini bile tespit ettiler.

Bunun yanı sıra geçirdiği hastalıkları, üstündeki kıyafet parçalarının cinsi, dövmelerinin ne anlama geldiğine kadar her şey gün yüzüne çıktı. PEKİ BU BUZ ADAM ÖTZİ ŞUAN NEREDE? Ötzi ilk bulunduğunda İtalya-Avusturya sınırında İtalya tarafının birkaç metre içerisinde olduğu için İtalya ‘ya teslim edildi. Şimdi ise Güney Tirol Arkeoloji müzesin de sergilenmektedir.

Ötzi’nin ölümü ile ilgili birçok tez ortaya atıldı. Dini bir törende kurban edildiğinden tutun da bıçaklanması veya donarak ölmesine kadar pek çok düşünce hakim fakat bu konuda henüz bir netlik yok. Ayrıca Ötzi’nin araştırmasında bizzat bulunan bilim insanlarının da öldüğünü ve bunu Ötzi’nin lanetlenmiş olduğuna dayandıranlar var fakat araştırmada bulunan bilim insanlarının ölümleri çok farklı zamanlarda ve farklı nedenlerden dolayı olduğu için bu düşünceye çok sağlıklı diyemeyiz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732