Imaddin Nasimi'nin 650. yıldönümüne adanmış bir etkinlik SDU'da düzenlendi

Büyük Azerbaycanlı şair Imaddaddin Nasimi'nin 650. yıldönümünü kutlamak üzere, Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca, 5 Kasım'da Sumgayıt Devlet Üniversitesinde Imadaddin Nasimi'nin 650. yıldönümüne adanmış bir etkinlik düzenlendi.

Sanat Yayın: 05 Kasım 2019 - Salı - Güncelleme: 05.11.2019 16:21:40
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Büyük Azerbaycanlı şair Imaddaddin Nasimi'nin 650. yıldönümünü kutlamak üzere, Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca, 5 Kasım'da Sumgayıt Devlet Üniversitesinde Imadaddin Nasimi'nin 650. yıldönümüne adanmış bir etkinlik düzenlendi.
 

 düzenlenen etkinliğe üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler, Eğitim Bakan Yardımcısı Mahabbat Valiyeva, BSU Dünya Edebiyatı Bölüm Başkanı Profesör Jalil Nagiyev katıldı.
İlk olarak, konuklar Üniversitenin Haydar Aliyev Merkezini ziyaret etti, fotoğraf ve kitap sergisini inceledi ve Bakan Yardımcısı Mahabbat Valiyeva'nın sözlerini kaydetti.
Bakan Yardımcısı Mahabbat Valiyeva, üniversitenin çeşitli fakültelerini, konferans salonlarını ve laboratuvarlarını, TEMPUS odasını, çalışma odasını, bilgisayarı ve bilgileri ve PETRA Eğitim ve Öğrenim Merkezlerini ziyaret etti. Eğitim kurumunun maddi ve teknik temeli ve eğitim kalitesi ile ilgilendi. Üniversitenin öğretim kadrosuyla bir araya geldi, sorularını yanıtladı ve bazı önerilerde bulundu.
Ardından, etkinliğin katılımcıları, üniversitenin lobisindeki sergiyi şu şekilde inceledi: "Nasimi'ye en iyi portre ve illüstrasyonlar".
Etkinliğin açılışını yapan üniversitenin rektörü Profesör Elkhan Hüseynov, Eğitim Bakanı Vekili, BSU Dünya Edebiyatı Bölüm Başkanı Mahabbat Valiyeva, etkinliğin katılımcıları Profesör Jalil Nagiyev'i memnuniyetle karşıladı. Rektör, Nasimi'nin yıldönümünü devlet düzeyinde kutlamanın ve şairlerin, yazarların ve kültürel figürlerin yıldönümünü halkımızın manevi değerleri doğrultusunda kutlamanın öneminden bahsetti. Ülkemizde 2019’un “Nasimi Yılı” olarak ilan edilmesinin ve şairin doğumunun 650. yıldönümünün kutlanmasının, ülkemizde şairlere verilen yüksek değerin yanı sıra, büyük konuşmacının anısına derin bir saygı ifadesi olduğunu söyledi. kültürel mirasın tanıtımına büyük katkı olduğunu belirtti. İlgili Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in emrine göre ülkemizde ve Imaddin Nasimi'nin 650. yıldönümünün ötesinde üst düzey etkinliklerin gerçekleştiğini söyledi. Bugünkü etkinlik, Sumgait Eyalet Üniversitesi'nde düzenlenen bir dizi etkinlikten biri. “Nasimi'nin kelime dünyası” konulu kompozisyon yarışması, fakültelerde yuvarlak masa toplantıları ve etkinlikler düzenlendi ve büyük Azerbaycanlı şair ve düşünür Imadaddin Nasimi'ye adanmış olan “Nasimi Sonsuzluk Zirvesi” kitabı yayınlandı.

Rektör, şairin, Azerbaycan edebiyatındaki felsefi şiirin temelini attığı, on beşinci yüzyıldan beri şairin tüm Türk edebiyatı üzerindeki etkisini etkilediği ve dünyada pek çok kitap yayınladığı, çok karmaşık ve çelişkili bir gelişme yaşadığına dikkat çekti. Nasimi'nin Azerbaycan halkının manevi hazinesindeki mirasının, geçtiğimiz yüzyılın 70'lerinde, tarihsel ve kültürel değerlerimize doğru büyük bir dönüş yaptıran ülke genelindeki lider Haydar Aliyev'in adıyla doğrudan ilgili olduğunu söyledi. Ulusal lider Haydar Aliyev'in girişimi sırasında Nasimi'nin doğumunun 600. yıldönümü UNESCO'nun etkinlik listesine dahil edildi ve 1973'te tanınmış bir düşünürün ismini sürdürmek amacıyla dünya çapında geniş çapta kutlandı. Enstitünün, şehir merkezinde bir heykel dikildiği ve İslâm edebiyatında ve sanatında Nasimi'nin unutulmaz bir görüntüsünün yaratıldığını belirten Nasimi'nin adını almıştır.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahabbat Valiyeva ekibi karşıladı. Yeniden yapılanma ve iyileştirme çalışmalarının üst düzeyde yapıldığı Sumgait Devlet Üniversitesi'nde ilk defa olduğunu belirtti. Haydar Aliyev Merkezinde çok sayıda izleyici ve laboratuvarda bulunduğunu ve üniversitenin yeni görünümünden ve personelin arkadaşça tutumundan memnun olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın prestijli üniversitelerinden biri olarak toplumun bilimsel ve entelektüel potansiyelinin gelişimine paha biçilmez bir katkı olan Sumgait Devlet Üniversitesi'nin ülkenin insan kaynakları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu belirtti. SDÜ'nün maddi ve teknik temelini güçlendirmek, insan kaynaklarını güçlendirmek ve eğitim ve disiplin kalitesini artırmak için önemli çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca, şairlerin, yazarların, kültürel figürlerin jubileleri Sumgait Devlet Üniversitesi'nde kutlanmaktadır. Bunlardan biri, Imaddaddin Nasimi'nin 650. yıldönümüne adanmış olay. Azerbaycan'ın kültür ve edebiyatında öne çıkan ünlü şair Imadaddin Nasimi'nin 600. yıldönümü, ulusal lider Haydar Aliyev'in girişimi ile ilk kez kutlandı, filmi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev çekti. Ayrıca kişiliğine ve yaratıcılığına özel önem verildiğini söyledi.
Imaddaddin Nasimi'nin yaratıcılığına bakarak Mahabbat Valiyeva, şairin 14. yüzyılda yazmış olan Azerbaycan halkının en büyük düşünür ve ideolojik yaratıcılarından biri olduğunu ve eserlerini İslami Doğu'nun üç edebi dilinin hepsinde yazdığını söyledi. Nasimi'nin sadece Azerbaycan halkından değil, dünyadaki en iyi insanlardan biri olduğunu söyledi. Imaddaddin Nasimi'nin sanatsal yaratıcılığının, Azerbaycan dilinin tarihsel gelişimi, genel olarak Azerbaycan şiirinin ve Türk edebiyatının gelişmesinde çalışmalarında istisnai bir rolü olduğunu vurguladı.
BSÜ'deki Dünya Edebiyatı Bölüm Başkanı Profesör Jalil Nagiyev, düşünürün zengin edebi mirası ve Azerbaycan edebiyatındaki konumu hakkında konuştu. Edebiyatımızdaki felsefi şiirin temellerini atan Nasimi, olayın katılımcılarına, ulusal Azerbaycan edebi dilinin daha da geliştirilmesinde ve yeni sözcük ve ifadelerle zenginleştirilmesinde önemli bir rol oynadığını bildirdi.
Azerbaycan ve Yabancı Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Profesör Avtandil Mammadov, “Nasimi Şiir Senfonisi Senfonisi” konulu ve hocası Zohra Gafarova konulu bir konuşma yaptı. Nasimi'nin yaşamını ve yaratıcılığını, yaşamını, şiirinin dini ve felsefi öğretilerini ve seçkin Azerbaycanlı şair Nasimi'nin zengin sanatsal mirasını keşfedin.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732