08 Eylül 2023 - Cuma

SÖZÜM ONA OSMANLI TORUNUYMUŞ

Kimi insanlar için bu aynen "Ben de Atatürk'ün uzaktan akrabasıyım!" demek gibi bir şey olabilir. Ancak, aslında bu, üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken psikolojik bir konu. Akraba bağı olan bir birey gibi değil de şizofreni atağı geçiren hasta gibi

Yazar - Öznur ATAYETER
Okuma Süresi: 6 dk.
Öznur ATAYETER

Öznur ATAYETER

derinhaberkurumsal@gmail.com -
Google News

 

Sevgili Osmanlı Torunu Arkadaşlar, 

Sizlerle 624 yıl boyunca geniş bir coğrafyada hüküm sürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun günümüze uzanan taşınabilir ve taşınmaz mirasları hakkında konuşmaya başlasak ve size görsellerle birkaç eser soracak olsam her bahse varım ki Büyük Selçuklu'dan, Asur’dan hatta Sümerlerden kalanlar da dahil birçok eseri ayırt edemeyip, her imparatorluğun mal ve mülkiyet sahipliğini birbirine karıştırırdınız. Yok yere başımızı tarihle belaya sokarsınız...  

 Öyle binlerce yıl geriye gitmeye de gerek yok. Torunu olduğunuzu iddia ettiğiniz İmparatorluğun yıkılış ve yerine kurulan Türkiye Cumhuriyet’inin tarihini bile bilmeyenler var aranızda. Hiç itiraz etmeyin! Onun içinde arşivimizde sokak röportajları var vesselam. 

Bu nasıl aile bağı allasen? 

Etrafınızdaki insanlar muhtemelen sizi şaşkınlıkla takip ediyordur.  

Kimi insanlar için bu aynen "Ben de Atatürk'ün uzaktan akrabasıyım!" demek gibi bir şey olabilir. Ancak, aslında bu, üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken psikolojik bir konu. Akraba bağı olan bir birey gibi değil de şizofreni atağı geçiren hasta gibi görünmek bu taraftan baktığımızda sizler için oldukça üzüntü verici.  

Yanlış anlamayın genetik olarak, yani kan bağı açısından düşününce Osmanlı Hanedanlığının torunu olmak güzel bir şey olabilir. Sizler ve bizler bunu asla bilemeyiz elbette. Hatta, bunun pratikte ne anlama geldiğini anlamak imkânsız. Bir fanatizme, hayranlığa ya da yüceltilmişliğe ihtiyacı olanlar gibi herhangi bir yere aidiyet bağı kuramamış birçok kişi geçmişteki herhangi bir büyük imparatorluğu romantize edebilir, ancak bu, kahvehanede bir fincan çay içmek gibi bir şeydir. Sıcak ve tadında içip bitirmek mühim. Yoksa bilirsiniz bekledikçe soğuması ve tadının acımtrak olması mide kaldırıcı. Güzel bir fantezi olarak kurgulanan bu benzetmenin taraftarlarında gerçeklik algısının kaybolup, ciddi manada kendini öyle sanıyor olması ise sanırım gen bağı olan, hatta günümüzde hala “Osmanoğlu” adını taşıyan, soyu devam ettirenlere de komik geliyordur. Sormazlar mı sizin soyunuz ya da soy adınızla sorunlarınız mı var diye?  

Canım Osmanlı Torunu Fanatikleri,

Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferlerini romantize etmenizde bence hiçbir sorun yok.  Ancak bu zaferlerin yanı sıra İmparatorluğun zayıflıklarını, toplumsal sorunlarını ve çöküşünü de göz ardı etmeyin. Hazineyi ben boşaltmadım sonuçta. Onca yabancı devlete geri dönüşü mümkün olmayan kapitülasyonları da yemin ederim veren ben değilim.  Hele hele İstanbul İngilizler tarafından işgal edilirken bana hediye getirdiklerini falan düşünecek kadar da saf değilim. Laf aramızda torunu olduğunu iddia ettiğiniz büyük-uluğ dedeniz öyle sanmış.

Gerçekliğimizle yüzleşecek olursak, tarih boyunca her imparatorluk gibi Osmanlı İmparatorluğu da sorunlarla karşılaşmış ve sonunda çökmüştür. Yani Sahtekâr, münafık torun dostum, senin anlayacağın o film bitti! Finito!  

Sana ufak bir çıtlatma olsun, Türkiye'de, Osmanlı İmparatorluğu'nu meşru bir devlet olarak gösterme çabaları, ülkenin modernleşme ve laikleşme sürecine karşı bir direnç olarak algılanabilir ki bu şu an yürürlükte olan Anayasaya muhalefet suçu oluşturur. Kafası atan bir savcı çıkar, açar davanı yakar çıranı, yakanı kurtaramazsın! Ayıktın mı şimdi?   

Bu, geçmişi romantize etmek yerine, geçmişten dersler çıkarmanın ve geleceğe odaklanmanın daha yapıcı bir yol olduğunu tüm iyi niyetimle son kez hatırlatmakta fayda görüyorum.  

Sonuç olarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun hayranları ve sözde ya da doğru ifade ile sahtekâr torunları olarak, tarih ve gerçeklerle yüzleşmeli ve romantizmin ötesine geçmelisiniz. Geçmişi anlamak önemlidir, ancak gerçekçi bir bakış açısıyla, hastalıklı bir ruhla değil. Ben diyorum ki; Türk tarihi binlerce yıllık bir tarih, hepsiyle barışıp, hepsine bizim tarihimiz deyip onlardan dersimizi alıp geleceği birlikte inşa edelim. Yok ben Osmanlı Torunuyum illa diyorsan şayet, o azınlık içinde yer seni bu binlerce yıllık tarihin milyonlarca ferdi/fedaisi haberin olsun...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732