FRANSA’DAN YENİ GÖÇ YASASI

Fransız Meclisince Yürürlüğe Konulan Yeni Göç Yasasıyla Ülkede Kalmak İsteyenlere 'Laik Cumhuriyet Değerlerine Saygı' Şartı Getirildi

Dünya Yayın: 27 Ocak 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 27.01.2024 17:26:00
Editör - Türker Nuhut
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Fransa'da eleştirilerin odağında olan göç yasası, Fransız Resmi Gazetesinde yayımlanarak çalışma ve oturum izni talebinde bulunan yabancılar için 'laik cumhuriyet değerlerine saygı duymak' yasal olarak şart koşuldu.

Yeni çıkan düzenleme ile, genel kabul görmüş yaşam kuralları ve kamu düzeni için tehdit kabul edilen yabancıların oturum izinleri iptal edilerek sınır dışı edilecek.

Yeni dil şartı düzenlemesi A2

Yeni göç yasasıyla bir yılı aşkın sürelik oturum izni talep eden yabancıların Fransızca A2 seviye dil belgesi istenecek.

Fransız meclisindeki sağ muhafazakar gurubun oylarıyla Aralık 2023'te onaylanan göç yasasını Fransa devlet başkanı Macron, Anayasa Konseyine götürmüş ancak protesto ve eylemler düzenlenmişti.

Protestocuların sözcüsü kabul edilen Gerald Houseyyin Al-Akbar Paris'te yayın yapan bir yerel basın kuruluşna yaptığı açıklamada; 'yasanın yabancı ve çifte vatandaşlara yönelik ayrımcılık ve ırkçılığa neden olduğunu' savunmuş, çoğunluğu geçmiş yıllarda sömürgelerden ülkeye gelen yüzbinlerce taraftar toplamış, başkentte kitlesel eylemlerde bulunmuşlardı. Fransız meclisindeki aşırı sağ ve muhafazakar guruptan 'geçmişte plansız göç ve fransız olmayanların vatandaşlık bağıyla söz hakkının tanınması' konusunda geçmişteki hükümetler suçlanarak yaşananların geçmişte yapılan bu yanlışların sonucu olduğu ve acilen durumun düzeltilmesi gerektiği deklare edilmişti.

Buna karşın; Anayasa Konseyi, 25 Ocak'ta yasayı 'kısmen' onaylarken, 86 maddeden oluşan yasanın 30'dan fazla maddesinin çıkarılması kararlaştırmış, aile birleşimi koşulları  ve yabancılar için kira yardımı gibi sosyal yardımlara erişimi Fransa'da geçirilen süreye tabi olma gibi zorlaştırılan maddelerin yasadan çıkarılması ve yok sayılmasını istemişti.

Aynı zamanda; Fransız meclisince göç kotalarının oluşturulmasını öngören düzenlemelerinde madde metinlerinden çıkarılmasına karar veren Konsey; 'meclisin 'göç kotası' belirleme görevinin yetki aşımı kabul edileceğini, bu tür kotaların belirlenmesinde meclisin bir görevi olamayacağını, bunun dikkate alınmadığı takdirde sonuçları olacağını' deklare etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732