“YEREL YÖNETİMLERDE KADINLARI GÜÇLENDİRİYORUZ”

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı’nın (ALDA) ortağı olduğu ve Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz”

Yaşam Yayın: 23 Kasım 2021 - Salı - Güncelleme: 23.11.2021 20:04:34
Editör -
Okuma Süresi: 12 dk.
Google News

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı’nın (ALDA) ortağı olduğu ve Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz”projesinin açılış toplantısında projede yer alan belediyeler Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Kongresi’nin (CEMR) ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladı. Adalar (İstanbul), Ahmetbey (Kırklareli), Ardahan, Bayraklı (İzmir), BurdurÇine (Aydın), Çukurova (Adana), İmranlı (Sivas), İzmit (Kocaeli), KırklareliOvacık (Tunceli), Tuzlukçu (Konya) ve Yenişehir (Mersin) ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalayan belediyeler arasına girdiler. Projede yer alan tüm belediyelerin katılımıyla gerçekleşen “çevrimiçi imza töreni”nde aynı zamanda projenin açılış toplantısı da yapıldı. 12ay sürecek projede, seçilen 21 pilot belediyenin, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı” rehberliğinde belediye personelini, sivil toplum temsilcilerini ve vatandaşlarını kadın erkek eşitliği konusunda güçlendirmesi ve “eşit vatandaşlık” konusunda farkındalığını arttırması hedefleniyor.

Toplantı proje ortakları adına KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, ALDA Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Giulia SosteroEdremit Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Tamer Acar ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Projenin ana yürütücüsü KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu KA.DER’i ve projenin çıkış noktalarını vurguladı. Karaoğlu şunları söyledi:

Yerelde daha eşitlikçi bir topluma ulaşabilmek adına yerel yönetimlerin gerek politikalarında gerek örgütlenmelerinde gerekse uygulamalarında kadın erkek eşitliğini dikkate alarak eşitliğin sağlanması mümkün olacak. Sonuç olarak gerçek eşitlik de hem ekonomik ve sosyal düzende gelişmeyi hem de iyilik halini tüm toplumun bireyleri için sağlayacaktır. Bu projenin çıkış noktası ve projeye de adını veren yerel yaşamda kadınların güçlendirilmesi ancak bu bakış açısının toplumun kadın erkek eşitliğini günlük yaşamlarında hmeleriyle olur. Bu anlamda yerel yönetimler için Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalamak önemli olsa bile bu şartta taahhüt ettikleri gibi belediyeler bunu faaliyetlerine yansıtmalılar. Bu projede nihai amacımız toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması yolunda hedef toplumsal cinsiyet eşitliği gözeten belediye- sivil toplum ağı oluşturmaktır.

Projenin bir diğer ortağı olan Edremit Belediyesi adına konuşmayı yapan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Tamer Acar, “Kadın Adayları Destekleme Derneği ve ALDA ile birlikte çıktığımız bu güzel yolda kadınların yerel yönetimlerde ve siyasette daha da güçlü olması adına siz değerli belediyelerle beraber çalışacak olmaktan Edremit Belediyesi olarak mutluluk duyuyoruz. Yerelde alınacak politikalar ve kararlar sayesinde kadın – erkek eşitliğini güçlendirerek tüm Türkiye’de kadına karşı şiddet mücadelesini hep birlikte vereceğimize inancımız sonsuzdur.” dedi.

Projenin destekçisi Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan yaptığı konuşmada, 70’e yakın kişinin çevrimiçi olarak burada olup toplantıyı takip etmesi ve belediye başkanlarımızın ilgisinin yoğun olması bizi çok heyecanlandırıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi ve kadının insan haklarının tam anlamıyla uygulanabilmesi için kadınların karar alma mekanizmalarında aktif olarak yer alabilmesi gerekiyor. Bugün burada bulunan katılımcı belediyeler ile bu amaç için iş birliği yaparak yola çıkmamız çok önemli bir kazanım. Belediyelerin heyecanı ve hevesiyle birlikte kadın odaklı çalışmaların yanına tüm toplumda eşitsizliği gidermek adına taahhütler vermesi çok önemli. Sabancı Vakfı’nın neredeyse 50 yıllık tecrübesiyle bu projeyi güçlendirmek adına tüm çalışmaları yapacağını iletiyorum.” dedi.

“AVRUPA YEREL YAŞAMDA KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ ŞARTI”NI İMZALAMAK YETMİYOR

ALDA’nın Ortadoğu ve Afrika Koordinatörü Giulia Sostero Avrupa Konseyi’nin biri inisiyatifi olarak kurulan, 5 ofisi ve 350’den fazla üyesiyle 250’ye yakın proje yürüten ALDA’nın çalışmalarından bahsetti. Sostero toplantıya katılanlara “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı” kapsamı, prensipleri ve imzalayan belediyelere şartın uygulanması konusunda tavsiyelerini iletti. Ardından söz olan KA.DER adına Projenin Koordinatörlüğünü yürüten Dr. Zeynep Banu Dalaman Türkiye’de “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı”nı daha önce imzalamış belediyelerin şartın taahhütleriyle ilgili faaliyetlerinden bahsetti. Dalaman şunları söyledi:

Türkiye’de şartı imzalayan belediyeler ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre, Şart’ı son yıllarda imzalayan Kadıköy Belediyesi yapılan faaliyetler açısından birinci sırasında yer alırken, ilk yıllarda imzalayan Tarsus Belediyesi son sırada bulunmaktadır. Bu da gösteriyor ki Şart’ı imzalamak yetmiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik yerine getirilen faaliyetlerle bütüncül bakış açısıyla gereklerinin yerine getirilmesi gerekiyor.” Ardından Proje Koordinatör Yardımcısı Hilal TUNCA projenin genel çerçevesi, başvurudan bu yana gelinen süreç ile pilot belediyelerle birlikte yapılacak faaliyetleri sundu.

Toplantının ikinci bölümünde Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı daha önce imzalamış olan ve projede yer alan belediyelerin başkanları deneyimlerini paylaştılar. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün “Kadının güçlendirilmesi konusunda en uzun soluklu çalışarak 7 dönem belediye başkanlığı yapmış biri olarak bu projede yer almaktan çok mutluyum. Kadın erkek eşitliği üzerine yaptığımız çalışmalarımız yerel yönetim olarak bizleri güçlendirip siyasetimizin kalitesini arttırmaktadır. Böylelikle istediğimiz eşitlikçi bir toplumu da göreceğimiz ortam sağlanacaktır.” diyerek proje için iyi dileklerini iletti.  

Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli projede yer almaktan duydukları mutluluğu şöyle ifade etti: “İstihdama erişimden en temel haklara kadar eşitlik alanındaki eksikleri gördükten sonra uluslararası alandaki belgeleri imzaladık ve imzalanan belgelerin aktif olarak uygulanmasını sağlamak adına ilk etapta Yerel Eşitlik Eylem Planı’mızı katılımcı bir yöntem ile hazırladık. 3 yıllık eylem planımızın ve kadınlara yönelik yaptığımız çalışmalarımızın örnek olacağını düşünüyor ve bu proje ile hem kapasite geliştirilmesi sağlanacağından hem de tecrübelerimizi paylaşmaktan memnun olacağımızı iletmek istiyorum. Mevkidaşlarımızın eşitlik alanında atılacak olan imzaları çekinmeden atılması hususunda çağrıda bulunuyor, imza atanları da tebrik ediyorum.”

Çiğli Belediye Başkanı Selim Utku Gümrükçü ise düşüncelerini “Çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte yaptığımız çalışmalarla birlikte kadın alanında detaylı bir çalışma yapıyoruz. İstihdam sorununu giderecek meslek edindirme kursları, 30.000 kadına yönelik anket çalışmaları yaparak ihtiyaç analizini oluşturuyoruz. Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı da bu proje ile birlikte geliştirerek 2022 yılına stratejik çalışmalarımızı güçlendirerek devam edeceğiz.” şeklinde ifade etti.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan da, “Kadın erkek eşitliğini her alanda politika, siyaset, ekonomi, sosyal hayatta sağlamak adına üzerimize düşen görevleri her anlamda yapmak için hazırız.  Gurur verici ve anlamlı toplantıda sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Kadınları eğitimlerle güçlendirecek ve her konumda ihtiyacımız olan kadınlarla birlikte dünyayı birlikte yönetmemiz gerekmektedir.” dedi.

PROJEDE ŞARTI İMZALAYAN İLK BELDE OLARAK KIRKLARELİ’NİN AHMETBEY BELDESİ VAR

Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalayan belediyeler belgeye imza atarken projeyle ilgili düşüncelerini paylaştılar. Toplantıya Ahmetbey Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer, İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Bayraklı Belediye Başkan Yardımcıları Tülay Şaroğlu ve Ahmet Acar, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Özgen, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Burcu Bölükbaşı katıldılar.

Ahmetbey Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Altıntaş Şartı Türkiye’den imzalayan ilk beldenin belediye başkanı olarak Şartı imzalayan ilk ve tek belde belediyesi olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu iletti. Altıntaş, konuşmasında bir  Aborjin kadının “Eğer buraya bana yardıma geldinse evine dön, ama eğer bu mücadeleyi kendi mücadelenin bir parçası olarak görüyorsan birlikte bir şeyler yapabiliriz.”  sözüne atıfta bulundu.

ZORLU AMA FAYDASI ÇOK OLACAK BİR PROJE

İmranlı Belediyesi Murat Açıl projede olmaktan ve Şartı imzalamaktan duyduğu memnuniyeti belirtirken yaşayacakları zorlu süreçten bahsetti. Açıl, İmranlı’da göreve başlarken kadınların bir etkinlik alanı ya da ortak çalışma yapacakları bir yapının olmadığı ve kadınların ortak projede yer almadığını görünce kadınların eşleriyle görüşerek kadın kooperatifi kurup 2 katlı bir satış ve ortak çalışma alanı oluşturduk. İmranlı’nın bu projede en zorlu ama en çok da fayda kurulacak olan ilçe olacağına inanıyor ve başarılı bir proje süreci diliyorum”dedi.

Projeye Doğu Anadolu Bölgesi’nden katılan iki belediye başkanı da bölgede kadın erkek eşitliğinin sağlanması açısından önemli bir projede yer aldıklarından ve toplumsal cinsiyet ile ilgili bazı kalıp yargıları yıkmak için uğraşacaklarını söylediler. Ovacık Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül: “Kadınların eşitliği ülkemizde maalesef sözde kalıyor ve genellikle erkekler bu konuda yorum yapıyor. Önemli olan kadınların kendisini anlatarak kadının olması gerektiği yeri alarak kendi hakları için konuşmalar yapmasıdır. Kadından yana pozitif yaklaşım yaparak eşitliği sağlamak istiyoruz” diyerek şartı imzaladı.

Ardahan Belediyesi Başkanı Faruk Demir ise toplantıda olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek şartı imzaladı ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz çok şanslıyız ki yönünü çağdaş ve laik hukuk değerlerine yöneltmiş belediyeler bir aradayız. Göreve geldiğimizden bu yana kadınodaklı çalıştık ve kadın kooperatifi kurduk. Müdürlerimizin %50’sinden fazlası kadınlardır. Ardahan’da bu projeyle kadına yönelik çalışmaların daha da artmasına umut ediyoruz.”

PROJEDE YER ALAN TEK KADIN BELEDİYE BAŞKANI: İZMİT BELEDİYE BAŞKANI FATMA KAPLAN HÜRRİYET

Toplantıya kadın belediye başkan yardımcıları ile katılan Kırklareli ve Bayraklı’nın yanı sıra İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet: “50 yıldan sonra belediyemizin 2. kadın başkanı olmaktan gurur duyuyor ve bu anlamda kadın çalışmalarını daha da önemsiyorum. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadına şiddetin en büyük sorun olduğunu düşünüyor ve bu açıdan göreve geldiğimiz gün atıl vaziyette olan Kadın Aile Müdürlüğümüzü aktive ederek çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. Bu projede de eşitsizliği ortadan kaldıracak uluslararası bir şarta imza atarak tüm uygulamalarımızda toplumsal cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi hizmet sunulması konusunda çalışmalarımızı bir adım öteye taşıyacağımıza inanıyorum. Pilot belediye olarak üstümüze düşen görevi en iyi şekilde yaparak ilçemizdeki kadınlara tek tek ulaşıp yerel yönetim sürecine katmaya çalışacağız.” dedi ve Şart’ı imzaladı.

Toplantıya katılan Atakum Belediye Başkanı Cemal Deveci, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı İmam Aydın ve Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Figen Engin ise önümüzdeki günlerde Şart’ı imzalayacaklarını ve projede yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirttiler.

PROJE EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ PROGRAMI İLE DEVAM EDECEK

Proje, Şart’ı daha önce imzalayan ve imzalayacak olan 21 pilot belediye ile birlikte önümüzdeki yapılacak olan Eğiticinin Eğitimi ile faaliyetlere başlayacak, tüm eğitimler tamamlandıktan sonra Haziran 2022’de İstanbul’da yapılacak bir kapanış toplantısıyla sona erecek..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732