TUSİM BAŞKANI MUSTAFA ALPAY: “TÜRKİYE GÖÇ POLİTİKALARI BAKANLIĞI KURMALIDIR”

TUSİM Başkanı Mustafa Alpay, katıldığı bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada Türkiye’nin bir göç politikaları bakanlığına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kültür Yayın: 24 Ağustos 2021 - Salı - Güncelleme: 24.08.2021 14:38:35
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 


TUSİM (Türkiye Sivil Toplum İnisiyatif Merkezi) Başkanı Mustafa Alpay, Eda Yerci’nin hazırlayıp sunduğu BBN Türk’te yayınlanan “Hafta sonu Günlüğü” isimli televizyon programının konuğu oldu. Burada Yerci’nin sorularının yanıtlayan Başkan Mustafa Alpay, Türkiye’de mülteci sorunu ve çözümleri üzerinde durdu.


Başkan Alpay, Türkiye’nin bir göç politikasının olmasını gerektiğini vurgularken bir göç politikaları bakanlığına ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Alpay: “Türkiye gibi 4 milyondan fazla göçmeni barındıran bir ülkenin halen tam manasıyla bir göç politikasının bulunmaması ve bu potikaları hayata geçirecek göç politikaları bakanlığı kurmamış olması üzücü bir durum. Hali hazırda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü göçmenler ile ilgili işlemleri yapıyor. Fakat genel manada bir politika olmadan göçmenleri idare etmek ve genel hatları ile bunu formel bir yapıya büründürmek mümkün değil. Türkiye, coğrafi konum itibari ile göç almaya çok müsait bir ülke. Türkiye, Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan bir yapıda. Çevrenize baktığınızda göreceksiniz, mültecilerin ilk iltica etmek istediği ülke her zaman Türkiye olmuştur.

Her ne kadar gelinen noktada hükümeti eleştirsek de Türkiye hiçbir zaman Arabistan veya İran gibi bir ülke olmadı ve olmayacaktırda. Türkiye, olaylara global bakabilen, eğitimli insanların olduğu aydınlık bir ülke. Türkiye, kendini daha fazla geliştirmek mecburiyetinde. Mülteciler için elimizden geleni yapalım tabi ki. Ancak; bunları pragmatik ve formel bir şekilde yapalım. Göçmenler için kuracağımız bir tampon bölgede göçmenleri misafir edebilirdik. Bunu yapmadık. Sonuç itibariyle de bir kültür uyuşmazlığı, hoşnutsuzluk oluşmaya ve ülkenin demografik yapısı bozulmaya başladı.

Burada bir nakıslık oluştuğu kesin. Bir politika boşluğu var. Diğer siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler bu göç dalgaları başladığında bir ortak akıl yürütseydi göçmenler büyük bir sorun hale gelmemiş olurdu. Ülkemizdeki göçmen sayısı milyonlara ulaşmamış ve yüzbinlerde kalmış olsaydı, bir problem yaşanmayacaktı. Dünyadaki bütün büyük devletler göçmen politikasına sahip. Acil şekilde bir göç politikaları bakanlığı kurulmalıdır. Aksi takdirde Türkiye’de oluşan bu göç dalgasını kontrol altında tutmak mümkün olamayacaktır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732