Ev sahipleri bankacılığa soyundu Kredi raporu istiyorlar.

Son aylarda emlak piyasasında yaşanan hareketlilik nedeniyle bazı şehirlerde kiralar yüzde 100 oranında arttı; uygun fiyata ev bulmak ise imkansız hale geldi. Bir daire için onlarca kiracı adayı ismini yazdırıp sıranın kendine gelmesini bekliyor. Hatta bazı emlakçılar, evleri açık artırma usulüne göre kiralıyor. Kiralık ev sıkıntısı, bazı ev sahipleri tarafından suistimal edilmeye başlandı. Eskiden sorulmayan özel bilgiler sorulurken artık bankaların istediği belgeler de talep ediliyor.

Yaşam Yayın: 10 Ekim 2021 - Pazar - Güncelleme: 10.10.2021 17:15:05
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Kredi raporu istiyorlar

Ev sahiplerinin birçok kriteri bulunuyor. Kiracının ne iş yaptığı, ilişki durumu, nereli olduğu, çocuk sayısı ilk sorulan sorular. Ancak artık bazı ev sahipleri SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile istemeye başladı. 

Ev sahiplerinin talepleri hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, “Ev sahibinin kiracının ne iş yaptığını sorması, evli olup olmadığı, çocuk sayısı hep alıştığımız şeylerdi. Ancak son aylarda gayrimenkul sektörü büyük bir kriz içerisinde. Kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelince evlerin değeri yükseldi. Haliyle ev sahipleri de kiracı seçmeye başladı. Artık bazı ev sahipleri bankalar gibi kredi notu istiyor” dedi.

Ek şart getirme hakkı yok

Ev sahiplerinin iyi niyet çerçevesinde SGK hizmet dökümü isteme hakkına sahip olduğunu aktaran Alp, “Ancak mülkiyet ve barınma hakkı Anayasal bir haktır, ayrıca kısıtlama getirmeye kanunda yer yoktur. Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir. Mal sahipleri bunun aksine bir şart ya da koşul getiremez. Nitekim kanunda sözleşme serbestisi gereği kiracılar ve kiralayanlar gerekli hukuki şartları karşılıklı olarak kanunda yazılı hususlar dahilinde belirleme hakkına sahiptirler” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732